Hvordan snakke med partneren om sex?

Å ha et godt forhold er ikke mulig uten god kommunikasjon. Jeg har sett det ene forholdet etter det andre knuses idet det faller mot bakken, da det ofte er for skjørt til at det tåler en smell. Egentlig skulle det ha vært gode utsikter for å redde de, men da ingen av partene er noe særlig glad i å snakke sammen blir ting brått veldig vanskelige. Man ser hvilken vei det er i ferd med å gå, men ingen tar mot til seg for å gjøre noe med det. I stedet går det dager, uker og måneder med tvil, sorger og sårede egoer før en av partene tar skrittet og gir den andre avskjed på grått papir.

Så mye som kunne vært unngått og hvor mange forhold kunne vel ikke vært reddet om man bare hadde tatt mot til seg og kommunisert? Sex er viktig i et forhold, så hvorfor er sex så vanskelig å snakke om? Kanskje fordi man risikerer å bli avvist, man er flau og kanskje er man også redd for å såre motparten.

Med litt investert tid og mot i magen kan du og partneren gå inn i en ny, spennende epoke. Slik kan dere lære dere å snakke om sex:

Punkt nummer èn er å sette av tid
Med så mye som skjer i hverdagen er det ganger man trenger å sette det inn på agendaen. Helt bokstavelig. Og det er et viktig punkt, så IKKE utsett det fordi det skjer noe annet. Sett av en tid, og hold deg til den. Uansett hva som skjer ellers omkring deg. Sett også av tid til å snakke om forholdet deres. Og ikke gjør det i, eller til, en seksuell setting.

Gjør sex praten til en prioritering
Ikke overrask partneren din ved å si "Jeg vil snakke om sex. Nå" Men la ham eller henne få vite at det er viktig for dere begge å sette dere ned og snakke. Ikke prøv å dekke flere emner om ganger når dere først setter dere ned, la temaer som oppussing av bad og henting av barn i barnehagen vente. Fokuser på sex og snakk kun om sex.

Gjør dere komfortable med sex som et tema
Det er lett å miste munn og mæle når man skal snakke om sex. Og hvordan skal man snakke? Legg opp en plan for hvilke ord og uttrykk dere kan bruke underveis slik at ikke partneren blir satt ut av snakket ditt og omvendt.

Vit hvilke temaer dere skal ta opp, og vær forberedt
Om du føler deg frustrert, prøv å finne ut hva som plager deg som du kan lage spesifikke ønsker. Om du ønsker noe spesielt fra partneren som for eksempel en forandring i holdning eller praktisering av ulike aktiviteter dere holder på med, så ikke legg det frem som om det er hans eller hennes skyld, men heller som et ønske om noe nytt/en forandring.

Vær direkte og bruk klar tale
Ikke gå rundt grøten. Vi er ikke tankelesere noen av oss så om det er noe du vil ha, så be om det. I stedet for å si at "jeg vil ha mer vorspiel" så si hva du virkelig ønsker; "Om du kunne bruke lenger tid på å kysse og massere meg, ville jeg virkelig blitt tent"

Gjør det negative mindre
Prøv å la være å kritisere og fordele skyld. Den beste måten å gjøre det på er å bruke "jeg" setninger. I stedet for å si; "Du tenner meg ikke på den måten", prøv heller å si; "Jeg blir ikke så tent på den måten, men prøv å gjøre sånn her i stedet."

Vær en god lytter
Dette kan jo være det vanskeligste av alt. I tillegg til at du bør holde munn nå og da må du også fokusere på hva motparten sier. Om det er vanskelig å holde munn til den andre er ferdig kan dere bruke en ball el. lignende å holde i. Den som har ballen får snakke, den andre tier still. Og så bytter dere på.

Pass på kroppsspråket
Mens du snakker, husk at kroppsspråket signaliserer en helt masse følelser. Spesielt frustrasjon og anger. Prøv å være rolig og avslappet, og hold øyekontakten. Berør partneren din litt nå og da for å vise at du er interessert i å få løst dette på en fredelig måte.

La det være rom for forskjeller
Ingen av dere må ha rett hele tiden. Forvent at dere begge har forskjellige synspunkter og hold den andre personens synspunkter i bakhodet når du legger frem dine seksuelle bekymringer.

Dere må forhandle
Dere må begge gi og ta litt, slik man må i alle forhold. Man kan ikke unne seg å være en egoist i slike sammenhenger. Vær villig til å tenke over alternativer til dine ønsker for å finne en løsning som passer dere begge.

De fleste av disse tipsene kan være gode å forholde seg til i alle typer kommunikasjon. Ikke bare når det kommer til sex. Vær flink til å lytte, og hør etter hva som blir sagt, så er dere langt på vei.

Har dere prøvd, men det er fortsatt vanskelig å snakke sammen?
Dere kan søke profesjonell hjelp om dere føler at problemene er for store til at dere klarer å løse disse alene. Mange synes det er lettere om en nøytral tredjepart kan hjelpe til for å trekke i de rette trådene, overvåke samtalen og hjelpe til med å finne de riktige løsningene.